Soffbord

Har man en soffa eller fåtöljer där hemma är ett soffbord att ställa vid dessa nästan ett måste, av praktiska skäl. Har inte soffan eller fåtöljen ifråga ett inbyggt bord har man ju trots allt annars inte någonstans att ställa saker man kanske behöver när man sitter ned, vilket är väldigt opraktiskt. I de flesta hem kan man därför inte klara sig utan ett soffbord, men trots detta har många väldigt dålig koll på vad man ska tänka på när man väljer ett soffbord. Därav kommer här några snabba råd gällande just detta:

Välj ett soffbord i samma höjd som sätena på din soffa

Detta kommer nämligen inte bara att se mest ”rätt” ut, det kommer även att vara mest bekvämt när du sitter i soffan och använder soffbordet för olika saker. Höjden på ditt soffbord och soffans säten bör inte skilja sig åt med mer än 10 cm.

Välj inte en för tråkig variant

Detta kommer nämligen att göra att du aldrig riktigt kommer att älska ditt soffbord, vilket trots allt är mycket viktigt med saker man har i hemmet, utan förmodligen kommer att känna dig lite missnöjd med det. Det är därför bättre att leta tills man hittar ett soffbord som känns tillräckligt speciellt eller intressant på något vis.

Men välj inte heller en allt för trendig variant

Detta kommer nämligen att göra att det är lätt att datera soffbordet och dess tillverkningsår, vilket i sin tur ofta gör att soffbordet känns ”ute” och otrendigt snabbare. För den bästa långsiktiga investeringen är det istället vettigast att satsa på en mer klassisk variant, som inte åldras lika snabbt.

 

Se till så att soffbordet inte är för stort eller för litet

Båda storleksproblemen är nämligen problematiska på sina sätt, för stora soffbord för att de tar upp för mycket plats och är svåra att röra sig kring, men för små soffbord för att de kanske inte rymmer allt eller alla personer som man vill, och för att de ofta ser konstiga ut bredvid stora soffor eller i stora rum. Det är därför att rekommendera att man mäter både soffa, rum och det utrymme man har över, för att hamna rätt storleksmässigt.

 

Fundera på om matt eller blankt fungerar bäst

Dels har olika personer olika preferenser gällande detta, rent utseendemässigt, men dels kan detta ha praktiska konsekvenser. På blanka ytor syns t.ex. varje litet fingeravtryck, vilket är besvärligt framför allt för den med småbarn hemma, medan matta ytor lätt ser mindre exklusiva och lyxiga ut, vilket kan störa en del.

 

Fundera på om förvaring är önskvärt eller inte

Detta finns nämligen i vissa soffbord, men inte i alla, men alla behöver förstås inte förvaring i sitt soffbord heller, så huruvida detta är något man vill ha eller inte är värt att fundera på, för att man ska kunna rikta in sig på rätt sorts variant.

 

Överväg olika former

Numera kan man nämligen köpa soffbord i massvis med olika former, så man behöver inte nödvändigtvis välja ett soffbord med en tråkig form längre. Dock kan även olika former ha sina egna för- och nackdelar. Runda bord passar t.ex. bäst på mindre utrymmen och är därför populära bland dem som har ont om plats, men gör ofta att hela rummet känns lite mer mjukt, organiskt och romantiskt, vilket förstås inte passar i alla miljöer. Å andra sidan uppskattas framför allt runda och ovala bord av många som har småbarn, eftersom dessa inte har kanter som barnen kan slå sig på, och så vidare.

 

Bekanta dig med olika material som soffbord kan vara tillverkade av

Det finns nämligen massvis med olika materialval att göra, från plats till glas, metall och trä, och då kan man även välja mellan massvis av olika träslag. Varje träslag har dock sina egna egenskaper, på gott och ont, vilket gör att alla material inte passar i alla hem. Vissa material kan t.ex. repas och få fläckar lättare, andra är svårare att rengöra, och så vidare. Är man mån om att göra ett så bra val av soffbord som möjligt är därför även detta något man bör ha i beaktning.

 

Se till att välja rätt färg på soffbordet

En del väljer att skaffa ett soffbord i samma färg som t.ex. soffan eller andra möbler man har i samma rum, för att skapa en mer harmonisk och välmatchad look, medan andra föredrar en avvikande färg, för att se till att göra soffbordet till ett verkligt blickfång. Fundera därför på vad just du föredrar, och vilka färger som därför skulle kunna vara aktuella för just dig och ditt hem.