Sittsäck

Kanske du tror att de mysiga och läckra sittsäckarna är en ny och alldeles modern historia, men så är det faktiskt inte. Även om säckarna känns riktigt moderna och passar in så bra i nutid, har de faktiskt en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1960-talet. Då dök dessa pösiga säckar upp för första gången, och de blev snabbt mycket populära. Populariteten höll i sig under 70-talet, men sen föll sittsäckarna av någon anledning mer eller mindre i glömska. Först på 1990-talet fick sittsäcken en pånyttfödelse och då lanserades den i flera spännande modeller.

En komfortabel sittställning

Principen är densamma för alla sittsäckar oavsett hur modellen ser ut. De består av en innerpåse som är fylld med små, små kulor och ett yttre skikt som oftast är gjort av tyg eller skinn. De små kulorna, som kan vara av olika material, gör att sittsäcken formar sig efter kroppen och det är det som gör att man sitter så bekvämt. När stolen, eller säcken, formar sig efter kroppen ger det en komfortabel sittställning för alla typer av kroppar och oavsett hur man sitter. Kroppen avlastas och det är lätt att slappna av. Men även om principen är den samma, kan formen och utförandet på sittsäckarna  variera ganska rejält. Du kan hitta sittsäckar i modeller allt från den klassiska säcken till  fyrkantiga eller mer stolliknande modeller med eller utan ryggstöd. Med olika material och mönster kan sittsäckarna få helt olika uttryck.

Många modeller är speciellt avsedda för barnrummet. Här kan man, till exempel, se ganska små sittsäckar som ser ut som en kanin, eller annat djur, med ögon, öron och nos. Ett riktigt stort mysdjur som man kan krypa upp i famnen på. Det finns också roliga sittsäckar som ser ut som stora glasstrutar. För de allra minsta hittar du sittsäckar som är konstruerade så att barnet inte ska trilla ur.

Till tonårsrummet väljer man kanske istället en tuffare modell i läckert mönstrat tyg. Eller varför inte en mjuk och skön sittsäck sydd av härligt fårskinn?

Skapa mysiga sittplatser

Även i vardagsrummet kan du skapa mysiga sittplatser med hjälp av sittsäckar. Här väljer du kanske en verkligt elegant sittsäck. Kanske en i äkta skinn, eller en säck i renaste ull där sittdynan är av lockigt fårskinn. Eller varför inte en generös och pösig säck som inte bara är en sittsäck utan också fungerar som en soffa för två, eller för att sträcka ut sig i framför tvn eller med en god bok.

Sittsäcken ger alltså mycket stor valfrihet i möbleringen, samtidigt som den ger de mysigaste sittplatser man kan tänka sig, för gammal som ung. Du kan till och med använda din sittsäck utomhus, om du väljer en säck med ett extra vattenavvisande material.

 

Möjligheterna är näst intill oändliga, och det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan använda dessa läckra inredningsdetaljer.  Du kan se det stora utbudet här på nätet och kan jämföra alla de olika varianterna. Välj din favorit och använd den helt efter dina egna önskemål.