Gästsäng

När det talas om gästsängar är det många som förknippar dem med de gamla, primitiva tältsängar som många av oss legat i någon natt och inte lyckats få en blund i ögonen. Har man övernattat i en sådan någon gång för länge sen, är det inte så konstigt om man tror att det inte går att få en god nattsömn en gästsäng. För ska sanningen fram sov man oftast inte särskilt gott i forna tiders gästsängar. Men det betyder inte att du inte kan sova bra i en modern gästsäng. De sängar som finns på marknaden idag ser kanske inte så annorlunda ut om du bara ser till utseendet. Men, när det gäller komfort och stabilitet är det mycket som har förändrats.

Du märker skillnaden

Det är bara att lägga sig i en av de moderna gästsängarna så märker man skillnaden direkt. De gamla sängarna, var inte bara obekväma utan de var också ganska instabila. Dagens gästsängar är stadiga och sköna, och ger en bekväm sovplats för vem som helst, var som helst. Du kan själv välja vilken typ av sängbotten du vill ha. Vi har inte alla samma önskemål och krav när det gäller sängar, och om du sover bäst i en säng med traditionell fjäderbotten eller, i en säng med lamellbotten, är förstås en helt individuell fråga.

Sängarna finns i olika modeller, och du kan, bland annat, välja fler benpar för större stabilitet, och/eller hjul som gör sängen extra lätt att flytta undan när den inte längre används. Bor du trångt gäller det att plocka fram sin fantasi och kreativitet för att få en bra och funktionell inredning. Bland annat gäller det att välja så nätta möbler som möjligt, och helst ska de också vara flexibla. Möbler som går att fälla ihop och som man kan ställa åt sidan när de inte används är alltid en bra lösning i den lilla lägenheten. Precis som vägghängda möbler är de extra platsbesparande vilket förstås är mycket viktigt om man har ont om plats.

I bilen?

Har du, förresten, tänkt på hur lätt det är att ta med sig en gästsäng i bilen? På träningslägret, festivalen eller fotbollscupen är det vanligt att man tar med en luftmadrass och en sovsäck. I stora tält eller sovsalar är luftmadrassen förstås en praktisk lösning men, handen på hjärtat, sover du skönt på en madrass på golvet? Vill du vara säker på att få den livgivande nattsömnen kan det vara klokt att istället ta med en egen säng. Några kommer förmodligen att se lite avundsjukt på dig när du bäddar en riktig säng istället för en madrass, och nästa gång är det förmodligen fler som packar upp sängar.

Olika prisklasser

Gästsängarna finns i olika prisklasser, och om du ska välja en billig eller en dyrare beror till stor del på hur du tänker använda sängen. Kommer den bara att användas vid enstaka tillfällen kan det gott duga med en av de enklare och billigare varianterna. Har du tänkt använda sängen mer permanent behöver du lägga mer fokus på sängens uppbyggnad, och se till att den uppfyller dina krav på kvalitet och komfort.