Familjesäng

Att möblera sommarstugan eller fritidshuset är kanske något av det roligaste som finns. Här finns inga krav eller konventioner utan här kan man verkligen ta ut svängarna och omge sig med möbler och saker man tycker om. Men, även om det är kul att inreda är det inte alltid helt lätt, eftersom man ofta har en ganska begränsad yta att röra sig på.

En trivsam och funktionell sovplats

En matrumsmöbel och en sittgrupp brukar inte vara så svårt att få in, men när man ska få till en både trivsam och funktionell sovplats för hela familjen kan man ibland stöta på problem. En säng tar plats, och ska man få plats med en säng till varje familjemedlem krävs det ganska mycket golvyta. Om stugan är liten, och familjen består av både vuxna och barn kan det nästan kännas hopplöst att hitta en bra lösning. Det är förmodligen orsaken till att man i så många fritidshus hittar ett hopplock av mer eller mindre tillfälliga lösningar, som campingsängar och obekväma bäddsoffor. Men, det är naturligtvis viktigt att alla har en bekväm säng att sova i om man verkligen ska få ut det bästa av vistelsen. Här kommer den smarta familjesängen in i bilden.

I familjesängen kan hela familjen få plats, och man får många sovplatser utan att sängen tar särskilt mycket plats i rummet. En familjesäng bygger nämligen på samma smarta princip som en våningssäng. Och våningssängar är ju kända för att vara mycket platsbesparande och används ofta i mindre rum.

Den nedre sovplatsen är betydligt bredare

Skillnaden mellan en billig familjesäng och den vanliga våningssängen är att familjesängens nedre sovplats är betydligt bredare, och ger plats för två personer. Här får alltså både föräldrar och barn sovplats trots att sängen kräver en relativt liten golvyta. Det gör att denna typ av säng är extra lämplig i fritidshus och liknande, där man oftast inte har så stora ytor att röra sig på. Men, familjesängen är också ett alldeles utmärkt alternativ för gästrummet, om man vill kunna erbjuda sina gäster att sova bekvämt även när gästerna består av en hel familj.

Olika modeller och storlekar

Sängarna finns i olika modeller och olika storlekar. De vanligaste storlekarna är en övre bädd på 80 cm bredd, och en nedre på 120 cm. Det betyder att man har en fullstor säng uppe och en bädd som gott och väl rymmer två vuxna nere. Till många av familjesängarna kan man köpa till sänglådor som ger smart förvaring på ett snyggt sätt. Många av sängarna går att ta isär, så att man kan använda sängarna var för sig vilket förstås ger en mycket flexibel möbel. Som familjesäng i barnrummet, och sedan som separata sängar när barnen vuxit och vill ha var sitt rum, till exempel. Beroende på vilken bredd man valt på sängarna fungerar de isärplockade som två enkelsängar eller en enkel- och en dubbelsäng. För stor flexibilitet kan du också välja sida där du vill ha stegen monterad. I synnerhet i det lilla rummet kan det vara mycket viktigt på vilken sida stegen sitter monterad.